VEX IQ Challenge Next Level -haasteen 2. kilpailupäivä 29. huhtikuuta Kentacky Exposition Centerissä. Joukkueet asettuivat ensimmäisen päivän aikana omille varikkoalueillensa, suorittivat Skills -haasteteen osia ja valmistautuivat alkaviin karsintaotteluihin. Haasteen toinen päivä on IQ-joukkueiden näkökulmasta ehkä turnauksen haastavimmista, sillä yhden pitkän päivän aikana pelataan suuri osa koko kilpailun karsintaotteluista. Toki jokaisella karsintaottelulla on aina oma merkityksenä, mutta 2. kilpailupäivän suoritus määrittelee hyvin pitkälti joukkueen aseman finaalipäivään lähdettäessä. Haasteen säännöt määrittävät kuitenkin harjoitusotteluiden mahdollisuudesta sekä karsintaotteluiden heikoimpien tulosten poistamisesta joukkueen karsintaotteluiden kokonaistuloksesta: vaikka nuoret joukkueet joutuvat hakemaan parasta tulostaan kovien paineiden alla, on heidän takanaan kuitenkin tuttujen aikuisten lisäksi kokonaisvaltaisesti myös VEX IQ -oppimisympäristö.

Ennen harjoitus- ja karsintaotteluiden alkamista osallistuimme VEX IQ Challenge Next Level -haasteen avajaisiin Freedom hall -areenalla. Avajaisten aikana kaikkien kilpailuun saapuneiden joukkueiden edustajat kulkivat areenan läpi kansojen kulkueessa suurien lippujen ja aplodien raikuessa.

VEX IQ Challenge Next Level -pelihaasteen tavoitteena on koota kentän rakennusalueille mahdollisimman monta hubia eli vannetta, poistaa keltaiset bonushubit roikuntakehikon päältä sekä asettua roikkumaan roikuntakehikon tankoon. Korkean pistemäärän saavuttaakseen suuri osa tiimihaasteen joukkuepareista käyttää karsintaotteluissa taktiikkanaan hubien ja bonushubien kerrostamista useamman tason rakennelmaksi suurempien pistearvojen saamiseksi. Myös korkean roikunnan tavoittelu on monille tärkeä osa pelitaktiikkaa.

Kukin joukkueistamme pelasi harjoitus- ja karsintaottelunsa omassa divisioonassaan. Jokainen pelattu ottelu pisteytetään ja näiden perusteella joukkueen sijoitus muodostuu tulosten keskiarvosta. Kilpailun taso oli heti alkumetreiltä asti korkealla, joten jokaisen joukkueen oli todella pantava parastaan!

Tiimihaasteen kaikki harjoitus- ja karsintaottelut pelataan divisioonittain ennalta arvotuissa ottelupareissa, joiden pohjalta kullekin joukkueelle muodostuu oma otteluaikataulu. Ennen kutakin peliä joukkueet käyvät harjoittelemassa harjoituskentillä ja hiovat yhdessä otteluparinsa kanssa taktiikkaa, jolla varsinaisella hetkellä kumpikin joukkue robotteineen pääsee antamaan parhaansa.

Otteluiden jälkeen käydään tapahtumat yhdessä läpi ja opitaan, millaisin eväin seuraavaan otteluun olisi syytä lähteä.

Kilpailun aikana jokaisen joukkueen nuoret ovat vastuussa itse kaikista tekemistään kilpailua koskevista päätöksistä. Robottia tai sen ohjelmointia ei aikuinen yksin ilman oppilaitaan voi muuttaa, mutta kullekin joukkueelle heidän oma valmentajansa on kuitenkin korvaamaton apu tiukan paikan tullessa. Hän kulkee joukkueiden mukana matkalla, ohjaa ja  tukee – jakaa ilot ja surut.

Kilpailumatkan aikana ja jo ennenkin sitä toisensa tuntevat nuoret tukevat ja neuvovat myös toisiaan. Suomalaisten joukkueiden kannalta se on suuri rikkaus, unohtamatta myöskään uusia ulkomaisia ystäviä!

Suomalaisten joukkueiden päivä VEX IQ Challenge Next Level -haasteen 2. kilpailupäivässä meni kokonaisuudessaan hyvin. Vaikka epäonnisiakin hetkiä päivän aikana nähtiin, ei kenellekään jäänyt epäselväksi joukkueiden ansioitunut läsnäolo osana suurta satojen tiimien joukkoa. Kukin joukkueista vähintään divisioonansa paremman puolen paikkeilla, osa jopa kiinni finaalipaikassa.

2. kilpailupäivän päätteeksi koko matkaseurueemme eli 7 suomalaista ja 2 virolaista joukkuetta kokoontuivat autokunnittain yhteiseen kuvaan Kentucky Exposition Centerin pihaan! VEX Worlds 2019 -kilpailujen ja samalla VEX IQ Challenge Next Level -haasteen viimeinen päivä häämötti edessä.